Üdvözöljük a NaturaKert Siófok weboldalán!

Jelölj minket a FaceBook-on!

Játszóházak
slide-2
slide-3
slide-4

 

A Jungle Gym kerti fajátékok szerelési, használati és karbantartási útmutatója

Ha kiválasztotta a megfelelő játékot, opcionális csúszdát, modulokat és kiegészítőket, már csak az összeszerelés van vissza.

Tippek a faanyag kiválasztásakor:
Jó minőségű fa (nagyobb csomóktól mentes) használatával a játékot rendeltetésszerűen, biztonságosan használhatja.

Minimális méretek:
A JG megadja Önnek azokat a minimális faanyag méreteket, melyek szükségesek a játék felépítéséhez. Néhány játék típushoz megadjuk a lehetőséget, hogy Ön nagyobb méretű faanyagot használjon.

Faanyag:
A következő faanyag alkalmas az Ön játszótér építéséhez
Faanyag, mely kezelés nélkül is ellenáll a fa korhadásnak és rovar károknak. Pl.: Akác, trópusi keményfa.
Magas nyomáson kezelt impregnált fa.

A játékokfelépítése
Olvassa el lépésről lépésre, a képekkel illusztrált használati utasítást figyelmesen, mielőtt bármiféle munkát elkezdene!
- Mérjen le és vágjon méretre minden faanyagot, a csomagban található részletes méretre vágási utasítás szerint.
- Kövesse a részletes használati utasítást a játék a végleges összeállításához.
A játék minden egyes eleme megfelel az EN 71-1, 2 és 3 (Európai Biztonsági Szabványnak) előírásoknak.
A tervrajztól nem térhet el, illetve az eredeti konstrukción nem változtathat.      
- Győződjön meg róla, hogy biztonságos az Ön játéka. 
A teljes biztonság érdekében megfelelő aljzatot készítsen, ahogy a használati utasításban ajánlott. Ez a borítás többféle anyag is lehet (mint pl. gumiburkolat, homok vagy faforgács) ezt külön kell megvásárolni.

Általános biztonság
A vásárlóinkkal szembeni felelősség miatt a JG aktív tagja az Európai Szabványosítási Hivatalnak (TC 52 / WG10) és asszisztál a biztonsági előírások kidolgozásában a családi játékok esetében.
A JG egy kimagasló kivitelezést kínál összpontosítva az Ön gyermeke biztonságára és fizikális fejlődésére. Nincs annál fontosabb, mint az Ön gyermekének biztonsága. Kérjük, kövesse ezeket az egyszerű útmutatásokat egy biztonságos játék érdekében.
A JG termékeket kizárólag családi használatra szánták, nyilvános helyre történő elhelyezése NEM rendeltetésszerű használatát jelenti.

Biztonságos felépítés
Figyelmesen olvassa el az összeállítási útmutatót mielőtt elkezdené az összeszerelést.
A gyerekeknek távol kell maradniuk az építési területtől, míg a biztonságos játszóterület nincs az akadályoktól megtisztítva, a játék teljesen nincs összeállítva, minden vasalat és csavar nincs megszorítva, feszítve és ellenőrizve, minden szerszám és eszköz, mely nem tartozik a játékhoz nincsen összeszedve.

A talajt ki kell szintezni. A játék lejtős talajon való felállítása sérüléshez vagy töréshez vezethet. A játék ferdülése további nyomást okoz minden csatlakozáson, melyek idővel a csatlakozások meglazulását és meghibásodását okozhatják.

Használjon megfelelő ruházatot és védőfelszerelést (pl: védőszemüveg, maszk és kesztyű) mikor fűrészel, fúr, csiszol, pácol vagy összeszereli a játékot, kifejezetten mikor magasnyomáson telített faanyaggal dolgozik.

Az összeszerelés után ne feledje a kiálló csavar és más illesztők levágását vasfűrésszel. Távolítson el minden éles véget vas reszelővel.
A sima felület érdekében csiszolja le a faanyagot . Minden sarkot csiszoljon le min. 3mm átmérőre. Ne szereljen semmilyen extra terméket a játékhoz, mint kötél, lánc, zsineg vagy más egyéb tárgy. Ne kombinálja más gyártók termékeivel a JG termékeit, mert az csökkentheti a biztonságot.

A Swing Hook LS hintakampót szorosan, egészen a kereszttartóig be kell csavarozni a fába. Fontos, hogy a 
Hintakampót a megfelelő helyzetbe állítsa. A nem megfelelően felszerelt vagy rosszul beállított hintakampó eltörhet vagy kicsúszhat, és sérülést okozhat.

A játékot megfelelően rögzíteni kell a talajhoz, hogy elkerüljük a játszótéri eszköz felborulását vagy eltolását. Ha a talaj állapota megengedi a cölöpök könnyű kihúzását, akkor a betonozás ajánlott.

Győződjön meg arról, hogy a rögzítő horgonyok nem állnak ki a talajból, mert a gyerekek eleshetnek benne. Ne telepítse a játékot betonra, kavicsra, aszfaltra, döngölt földre, vagy bármely más kemény felületre.

Kemény felületre való esés komoly sérülést okozhat. A következő lista tartalmazza a javasolt talaj felületeket:

Javasolt anyagok: 
- Gumiburkolat
- Duplán őrölt talajtakaró fakéreg / 50 cm
- Egységes faforgács / 50 cm
- Finom kavics / 50 cm
- Finom homok / 50 cm

A talajtakarót a biztonságos játékterületen belül kell elhelyezni. Minden, a talajtakarót körbevevő szegély a biztonságos játékterületen túl kell, hogy legyen (tájkertészeti faanyagok vagy más szegélyek.
A játékot minimálisan 2 méter távolságra kell elhelyezni minden építménytől vagy akadálytól, mint pl. kerítés, garázs, ház, behajló faágak, szárító kötelek vagy villanyvezetékek. Ne helyezze a játékot átjáró forgalom útjába.
A biztonságos játékterület olyan zónát jelent, amely minden oldalon 200 cm-el túlnyúlik a játékgarnitúrán.

Minden tárgy a biztonságos játszó zónán kívül engedélyezett.
A lengő tartozékok (pl. hintaülőke) és a talaj közötti távolság legalább 35 cm legyen.
A tartozékok és a keret közötti távolság legalább 30 cm legyen.
A hintahorgok közötti távolság 45 cm legyen.
A lengő tartozékok közötti távolság 45 cm legyen.
A mászókötelet vagy kötéllétrát mindig rögzíteni kell felül és alul is, mivel a szabadon függő kötél rácsomózódhat valamelyik tartóelemre és a gyerekek belegabalyodhatnak.

Kövesse a gyártók biztonsági előírásait azon eszközöknél, melyeket az építés során igénybe vesz.

Biztonságos játék
A JG termékek 3 és 10 év közötti gyermekek részére tervezték, ha az másként nincs feltüntetve.
Szülői felügyelet biztosítása kötelező minden korú gyermek esetében. Öltöztesse fel a gyermeket megfelelően. Kerülje azt a ruházatot, melyek zsinórral vannak ellátva vagy bő szabásúak, ezek beakadhatnak az eszközökbe.
Az eszköz használata tilos nedves időjárási körülmények között a csúszós felületek miatt, és fagyási periódusban, mert még a legpuhább aljzat is nagyon kemény felületté válhat.
Ha a hőmérséklet 0 Celsius fok alá esik, a kiegészítőket el kell távolítani a játékról és fagymentes helyen kell tárolni. 
A játék és a kiegészítők nem rendeltetésének megfelelő használata balesethez, sérüléshez vagy minőségromláshoz vezethet.
Ne csavarja vagy hajlítgassa a hintát, láncokat vagy más kiegészítőket. A csavarás csökkentheti a kiegészítők erejét, mely anyagfáradáshoz vezethet.

Figyelmeztetés: Mit tilos csinálnia gyermekének
-  leugrani a hintáról még az mozgásban van.
-  hintáztatni üres ülőkét vagy más kiegészítőket
-  merőlegesen hintázni
-  fejjel lefelé lógni a játék bármely eleméről
-  megfogni vagy megállítani egy másik gyermeket egy mozgó eszközön.
-  mozgó eszközök közelében, előtt- között vagy mögött sétálni

Figyeljen, hogy a gyermeke a hinta közepén üljön teljes súlyával. Csak egy gyermek foglalhat helyet egy hintában. Az alap tornyon maximum 3 gyermek játszhat, maximálisan 50 kg/fő testsúllyal. Az alap tornyot hintával kombinálva, maximum 5 gyermek használhatja egy időben úgy, hogy egyenkénti testsúlyuk 50 kg.

Tilos a játékgarnitúra vázszerkezetére felmászni vagy azon függeszkedni. Komoly sérülés lehet az eredménye.
A balesetveszély nagymértékben csökkenthető a kiegészítő biztonsági elemekkel: például kapaszkodókkal, biztonsági korlátokkal, vagy korlát deszkákkal.
A csúszdát csak ülve használhatja.
Minden elem és csúszda felforrósodhat, ha közvetlen nap sugárzásának van kitéve. Győződjön meg arról, hogy a játszótér nem forró mielőtt gyermekeit játszani engedné. Ha szükséges a játékot hűtse le vízzel, de használat előtt szárítsa meg.
Ne öntsön vizet a csúszdára a játék élvezetesebbé tételéért. A gyermekek túl gyorsan csúszhatnak, mely sérüléshez vezethet.
Végül kérjük körültekintően járjon el, hogy minél biztonságosabban használhassák játékainkat!

Karbantartás
A játéknak és a játék részeinek az ellenőrzését minden szezon kezdetekor és havonta kétszer kell elvégezni az alábbiak szerint:

Fa alkatrészek:
- Vizsgálja meg, van-e repedés vagy más egyéb szerkezeti elváltozás.
- Kezelje a játékot időnként fakonzerváló anyaggal, hogy elkerülje a fa rothadását. Ne használjon olyan festéket, mely gyermekre veszélyes, csúszós felületet eredményezhet.

Vasalatok:
- Ellenőrizze, hogy minden vasalat feszes-e. Figyelem: a túlfeszített vasalat összeroppantja a fa rostjait, mely a deszka repedéséhez vezet.
- Ellenőrizze, hogy nem rozsdásodik-e a többi vasalat, tartó konzul és hintahorog, mert ez befolyásolhatja a teherbíró képességet. Ha szükséges cserélje.
- Ellenőrizze a talajhorgonyokat, biztonságosak-e. Ha kell, helyezze át vagy cserélje ki.

Tartozékok:
- Ellenőrizze, hogy a RopeLocks™  kötélrögzítő elemek megfelelően vannak-e felszerelve a JG hintahorgokra . A Rope Locks HC ellenőrzéséhez függeszkedjen teljes testsúlyával pár másodpercig külön-külön mindegyik hintakötélre. A Rope Locks SC oly módon ellenőrizhető, hogy a teljes testsúlyával pár másodpercig az érintett tartozékra ül. Bármilyen elváltozást észlel, kérjük azonnal cserélje ki.
Ellenőrizze a hintaülőkét, rudakat és köteleket. CSERÉLje, ha szükséges.
- Ellenőrizze a csúszda és az emelvény csatlakozását.  Nincsenek-e olyan részek , amikbe pl. A ruháról lelógó zsinorok beszorulhatnak.
-
Minden tartozékot meleg vízzel és enyhe hatású tiztítószerrel lehet tisztítani. A nagyon szennyezett csúszdák tisztíthatók nagynyomású tisztítógéppel. (Ügyeljen rá, hogy ne károsítsa a csúszda felületét és a fából készült elemeket.)

Általános:
Ellenőrizze, hogy az ütés-csillapító felület nincs-e túlságosan elhasználódva, javítsa, cserélje, ha szükséges.
- Ellenőrizze a játék stabilitását.
- Ellenőrizze a környezetet, figyelve a közvetlen veszélyekre, mint például a behajló faágak, ruhaszárító kötelek, vagy a     biztonsági területen belül elhelyezett egyéb tárgyak.

Játszótér tervező

tervezo

Katalógus

katalogus foto